06 May

Tuinontwerp maken? Bekijk snel deze handige tips

Ga je jouw nieuwe tuin ontwerpen? Leuk, maar ook een uitdaging! Er zijn namelijk tal van factoren om rekening mee te houden:

  • De grootte van de tuin
  • De bodemkwaliteit
  • De hoeveelheid zonlicht
  • De tuinstijl die je wilt creëren
  • De afwatering
  • De beplanting (snel versus langzaam groeiende beplanting)

In deze blog delen we praktische tips voor het maken van een tuinontwerp dat niet alleen mooi is, maar ook functioneel en makkelijk te onderhouden.

Tip 1: Analyseer de ruimte

Voordat je begint met het ontwerpen van je tuin, is het belangrijk om de ruimte goed op te nemen en op te meten. Maak een plattegrond van de tuin en markeer belangrijke kenmerken zoals muren, hekken, bomen en borders.

Meet de afstanden tussen deze onderdelen en bepaal welke gebieden het meeste zonlicht ontvangen en welke in de schaduw liggen. Dit voorwerk helpt je straks op te bepalen welke planten het beste op welke plek kunnen komen, maar ook waar het terras het beste kan worden aangelegd.

Tip 2: Bepaal je stijl

Wil je een moderne tuin, een cottage-tuin of een mediterrane tuin? Het is belangrijk om de tuinstijl te bepalen voordat je begint met het ontwerpen van je tuin. Als je niet zeker weet wat je wilt, blader dan door tijdschriften of doe online inspiratie op. Check ook zeker Pinterest, op dit kanaal vind je enorm veel foto’s die je kunnen inspireren.

Tip 3: Wat zijn je eisen?

Wat wil je in je tuin? Een terras, een vijver, een moestuin of een speelgebied voor kinderen? Maak een lijst van alles wat je in je tuin wilt hebben. Dit helpt je om te bepalen hoeveel ruimte elk onderdeel nodig heeft en of al je wensen realistisch zijn gezien de beschikbare ruimte.

Tip 4: Kies de juiste planten

De keuze van planten is één van de belangrijkste aspecten van het ontwerpen van een tuin. Kies planten die geschikt zijn voor de bodem en de hoeveelheid zonlicht in je tuin.

Let bij het kiezen van planten op de grootte, de bloeitijd en de kleur. Het is belangrijk om planten te kiezen die bij elkaar passen. Daarbij raden we je aan om een mix samen te stellen van snelgroeiende beplanting en beplanting die langzaam groeit. Zorg er ook voor dat er in alle seizoenen groen in je tuin groeit, zodat je bijvoorbeeld niet tijdens de winter naar een dorre vlakte aan het kijken bent.

Tip 5: Begin met het maken van het tuinontwerp

Je hebt nu een goede basis gelegd voor waar jouw nieuwe tuin aan moet voldoen en welke beplanting je in de tuin wilt hebben.

Tijd om alles samen te laten komen in een mooi tuinontwerp. Werk daarbij van groot naar klein. Begin dus met het terras, borders en bijvoorbeeld een speelruimte. Vervolgens vul je de grote elementen verder in met details, zoals plantenbakken en verlichting.

Als je ontwerp af is laat het dan even een paar dagen liggen en kijk er dan nog een keer naar. Als het ontwerp dan nog steeds naar je zin is, dan weet je dat je een goed tuinontwerp hebt gemaakt en kun je starten met de tuinaanleg.

Tuin zelf ontwerpen of tuin laten ontwerpen?

Kom je er niet uit met het maken van het tuinontwerp? Of merk je dat je een professional wilt inschakelen omdat je twijfelt of je belangrijke zaken over het hoofd ziet? Je tuin laten ontwerpen is dan een betere keuze.

Goed om te weten: sommige hoveniers maken hun tuinontwerpen in 3D, zodat je er virtueel doorheen kunt lopen. Ideaal om er zeker van te zijn of je nieuwe tuin aansluit bij wat je in gedachten had. Aardoom Hoveniers is een voorbeeld van een bedrijf dat 3D tuinontwerpen maakt.

+